De Zoncorporatie biedt leer-werk-traject aan

Zonnepanelen worden steeds populairder. Dit is natuurlijk goed nieuws, maar het zorgt ook dat goede monteurs steeds schaarser worden. De Zoncorporatie speelt hierop in door gemotiveerde werkzoekenden en zij-instromers een leer-werktraject aan te bieden. ‘Als zij deze opleiding succesvol afronden, bieden wij hen een baangarantie als zonnepaneleninstallateur’, vertelt Ton Visser.

 

‘Er is een acute behoefte aan nieuw opgeleide specialisten, waardoor de markt vraagt dat mensen snel omgeschoold worden’, zegt Visser. ‘Daarom hebben we als De Zoncorporatie een plan uitgewerkt om een leer-werkt-traject op te starten.’ Visser is met zijn bedrijf C.nu Advies aangetrokken om onder de groep van onbenut arbeidspersoneel gemotiveerde krachten te werven. ‘Dan kijken we bijvoorbeeld naar statushouders. Maar we kloppen ook aan bij het UWV, Werkgevers Servicepunt en House of Skills. Tevens hebben we nauwe contacten met Installatiewerk Noord-Holland en het vmbo, havo en praktijkscholen, waar we uitstromers en uitvallers kunnen opvangen.’

 

De Zoncorporatie werkt momenteel al samen met een opleidingsinstituut in Gorinchem. ‘Daar krijgen de kandidaten tien dagen theorie en praktijk. Na die trainingsperiode doen ze een met het QBIS-keurmerk gecertificeerd examen. Daardoor voldoet het examen aan het kwaliteitsregister voor de bouw- en installatiesector in Nederland’, legt Visser uit. Ook in Noord-Holland is De Zoncorporatie bezig met het vinden van een geschikt opleidingsprogramma. Hiervoor worden gesprekken gevoerd met Edward Straus van het ROC Nova Collega en GreenBiz IJmond. Zij zijn hard bezig om een technisch-commerciële mbo-opleiding te ontwikkelen.

 

Via deelmodules van deze in 2019 te starten opleiding kunnen ook zonnepanelenmonteurs versneld worden klaargestoomd. Goede start De Zoncorporatie, die afgelopen mei met dit traject is gestart, heeft sinds begin september vijf jongens van het ROC Amsterdam rondlopen. ‘Zij lopen vier maanden stage bij ons. Als dat van beide kanten bevalt, kunnen ze in januari starten met een BBL-opleiding. Dat is een Beroeps Begeleidende Leeropleiding met wekelijks vier dagen werken in de praktijk en één dag school’, aldus Visser.

 

Ook vanuit het UWV heeft De Zoncorporatie reeds een paar goede krachten gevonden. ‘In september zijn zij begonnen bij Amsterdam Werkt, waar ze bijvoorbeeld les krijgen in steigeropbouw en omgaan met gereedschappen. Ook moeten zijn het VCA-diploma behalen. ‘We geloven in een volledige opleiding. Zo krijg je niet alleen goed opgeleid personeel, maar ook een goed imago.’